Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infolwowek/ftp/szparag/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Szparagowy krem z bazylią
  • 1pnanoramabiale.png
  • 11panoramapole4.jpg
  • 11panoramapole5.jpg
  • panoramapole2.jpg
  • panoramapole3.jpg
  • pnanoramazielone.png
  • szparag wielkopolski 2.jpg
  • szparag wielkopolski 3.jpg

spaghetti

z zielonymi szparagami

więcej

Spaghetti z szparagiem wielkopolskim

szparagi

zapiekane z szynką

więcej

Szparagi zapiekane z szynką

krem

Szparagowy krem z bazylią

więcej

Szparagowy krem z bazylią

Składniki:

    2 pęczki zielonych wielkopolskich szparagów
    1 posiekana cebulka
    2 ząbki czosnku
    2,5 szklanki bulionu drobiowego
    1/2 szklanki śmietany kremówki
    1/2 pęczka bazylii
    5 łyżek masła
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

    Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końce (białą cześć). Odetnij główki,na maśle przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, zalej bulionem, przykryj i ugotuj do miękkości. Dodaj listki bazylii, zmiksuj na krem. Wlej kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką.
    Główki szparagów ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, około 10 minut,wyjmij i dodaj do zupy.
    Mielony ser wymieszaj z jajkiem, mąką, startym serem, solą, pieprzem i gałką. Łyżeczką maczaną w osolonym wrzątku formuj kluseczki i wrzucaj do wrzątku. Gotuj do wypłynięcia. Zupę podawaj z kluseczkami.

szparagi to zdrowie

Lifestyle

Szparagi to znany środek leczniczy w schorzeniach układu krążenia. Znajdująca się w ich składzie asparagina obniża ciśnienie tętnicze, rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia pracę serca.

Lifestyle

Przeciwutleniacze zawarte w szparagach (rutyna, glutation) korzystnie wpływają na cerę, niszcząc wolne rodniki, a tym samym spowalniając proces starzenia się skóry. Szparagi stymulują pracę nerek, przyspieszają drenaż limfatyczny oraz wydalanie toksyn z organizmu. Dlatego są świetnym środkiem na oczyszczanie organizmu. Ze względu na zawartość puryn nie są zalecane osobom chorującym na dnę moczanową.

Lifestyle

Szparagi zawierają kwas foliowy w dużych ilościach. Zjadając 10 ugotowanych pędów szparagów, zaspokoisz połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na kwas foliowy. Jeśli planujesz dziecko lub jesteś w ciąży, uzupełnij dietę o szparagi. Nie utyjesz od nich, a kwas foliowy zapewni prawidłowy rozwój dziecka.