Gospodarstwo rolne prowadzone przez Henryka Kąckiego i rodzinę z wykorzystaniem 100-letnich rodzinnych doświadczeń w produkcji oraz uprawie szparag, od 1990 roku podjęliśmy kluczową decyzje i w pełni wyspecjalizowaliśmy się w produkcji szparaga.
Rozszerzyliśmy działalność - od 2004 roku zajmujemy się również uprawą pieczarki brunatnej.
Szparagi oraz pieczarki produkowane są zgodnie z certyfikatem GLOBALG.A.P.
GlobalGAP jest światową organizacją dążącą do ochrony upraw rolniczych. Organizacja ta powstała z inicjatywy supermarketów w wyniku wzrastających obaw konsumentów o bezpieczeństwo produktów rolnych. Aby usunąć te obawy organizacja GlobalG.A.P. opracowała standardy certyfikacji produktów rolnych pochodzących od rolników i ogrodników, którzy stosują ekologiczne metody upraw. Standardy te obowiązują na całym świecie i tworzą system stosowany przez wszystkich uczestników organizacji GlobalG.A.P. w zakresie środków spożywczych. Standard powstał jako bezpośredni następca EUREPG.A.P. Integrated Farm Assurance. Jednym z głównych celów standardu jest ograniczenie do niezbędnego minimum stosowania nawozów i środków ochrony aby przez to ograniczyć niekorzystny wpływ rolnictwa na środowisko, a także zapewnić jak dłuższe użytkowanie terenów rolniczych. W wymaganiach są również dwa specjalne działy poświęcone ochronie środowiska i postępowania odpadami i zanieczyszczeniami.
Szparagi to znany środek leczniczy w schorzeniach układu krążenia. Znajdująca się w ich składzie asparagina obniża ciśnienie tętnicze, rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia pracę serca.
Przeciwutleniacze zawarte w szparagach (rutyna, glutation) korzystnie wpływają na cerę, niszcząc wolne rodniki, a tym samym spowalniając proces starzenia się skóry. Szparagi stymulują pracę nerek, przyspieszają drenaż limfatyczny oraz wydalanie toksyn z organizmu. Dlatego są świetnym środkiem na oczyszczanie organizmu. Ze względu na zawartość puryn nie są zalecane osobom chorującym na dnę moczanową.
Szparagi zawierają kwas foliowy w dużych ilościach. Zjadając 10 ugotowanych pędów szparagów, zaspokoisz połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na kwas foliowy. Jeśli planujesz dziecko lub jesteś w ciąży, uzupełnij dietę o szparagi. Nie utyjesz od nich, a kwas foliowy zapewni prawidłowy rozwój dziecka.