• 1pnanoramabiale.png
  • 11panoramapole4.jpg
  • 11panoramapole5.jpg
  • panoramapole2.jpg
  • panoramapole3.jpg
  • pnanoramazielone.png
  • szparag wielkopolski 2.jpg
  • szparag wielkopolski 3.jpg

spaghetti

z zielonymi szparagami

więcej

Spaghetti z szparagiem wielkopolskim

szparagi

zapiekane z szynką

więcej

Szparagi zapiekane z szynką

krem

Szparagowy krem z bazylią

więcej

Szparagowy krem z bazylią

Składniki:
- 0,5 kg makaronu spaghetti
- 2 średnie cebule
- 1 kostka bulionu Knorr
- 30 g sera żółtego, najlepiej ostrego/wedzonego
- 0,5 kg zielonych szparagów
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- Sos pomidorowy
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony

Przygotowanie:


1. Przyrządź sos pomidorowy Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2. Ugotuj szparagi (włóż pęczek do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut, a po wyjęciu szparagi pokrój).

3. Ugotuj spaghetti al dente w wodzie z Kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr.  

4. Szalotki posiekaj i wsyp na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dosyp szparagi. Wszystko zalej przyrządzonym sosem pomidorowym i posyp natką pietruszki. Zamieszaj i duś 10 minut.

5. Odcedź makaron i polej go sosem. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Przed podaniem posyp startym serem.

szparagi to zdrowie

Lifestyle

Szparagi to znany środek leczniczy w schorzeniach układu krążenia. Znajdująca się w ich składzie asparagina obniża ciśnienie tętnicze, rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia pracę serca.

Lifestyle

Przeciwutleniacze zawarte w szparagach (rutyna, glutation) korzystnie wpływają na cerę, niszcząc wolne rodniki, a tym samym spowalniając proces starzenia się skóry. Szparagi stymulują pracę nerek, przyspieszają drenaż limfatyczny oraz wydalanie toksyn z organizmu. Dlatego są świetnym środkiem na oczyszczanie organizmu. Ze względu na zawartość puryn nie są zalecane osobom chorującym na dnę moczanową.

Lifestyle

Szparagi zawierają kwas foliowy w dużych ilościach. Zjadając 10 ugotowanych pędów szparagów, zaspokoisz połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na kwas foliowy. Jeśli planujesz dziecko lub jesteś w ciąży, uzupełnij dietę o szparagi. Nie utyjesz od nich, a kwas foliowy zapewni prawidłowy rozwój dziecka.