Składniki:
2 pęczki zielonych wielkopolskich szparagów
1 posiekana cebulka
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 pęczka bazylii
5 łyżek masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końce (białą cześć). Odetnij główki,na maśle przesmaż cebulkę i czosnek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, zalej bulionem, przykryj i ugotuj do miękkości. Dodaj listki bazylii, zmiksuj na krem. Wlej kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką.
Główki szparagów ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, około 10 minut,wyjmij i dodaj do zupy.
Mielony ser wymieszaj z jajkiem, mąką, startym serem, solą, pieprzem i gałką. Łyżeczką maczaną w osolonym wrzątku formuj kluseczki i wrzucaj do wrzątku. Gotuj do wypłynięcia. Zupę podawaj z kluseczkami.