Składniki na 12 porcji szparagów wielkopolskich zapiekanych:
2 pęczki szparagów wielkopolskich białych i 2 pęczki zielonych
200 g szynki
2 łyżki masła
200 g żółtego sera
sól
cukier
Przygotowanie:
Szparagi umyj, odetnij obeschnięte końcówki. Białe dodatkowo obierz poniżej główki.
Jedne i drugie połącz ponownie w pęczki, obwiąż bawełnianą nitką(przy dużej ilości można gotować na leżąco).
Włóż do wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Ugotuj na półmiękko ok 15 minut, dokładnie osącz.
Szparagi rozłóż płasko na żaroodpornym półmisku.
Szynkę drobno pokrój, przesmaż na maśle. Żółty ser zetrzyj na tarce.
Szparagi posyp szynką, a potem serem. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C (piekarnik: góra-dół).