Składniki:
- 0,5 kg makaronu spaghetti
- 2 średnie cebule
- 1 kostka bulionu Knorr
- 30 g sera żółtego, najlepiej ostrego/wedzonego
- 0,5 kg zielonych szparagów
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- Sos pomidorowy
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz, najlepiej świeżo zmielony
Przygotowanie:
1. Przyrządź sos pomidorowy Knorr zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Ugotuj szparagi (włóż pęczek do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 7 minut, a po wyjęciu szparagi pokrój).
3. Ugotuj spaghetti al dente w wodzie z Kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr.
4. Szalotki posiekaj i wsyp na patelnię z rozgrzaną oliwą. Następnie dosyp szparagi. Wszystko zalej przyrządzonym sosem pomidorowym i posyp natką pietruszki. Zamieszaj i duś 10 minut.
5. Odcedź makaron i polej go sosem. Zamieszaj, ale bardzo delikatnie. Przed podaniem posyp startym serem.